Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
07.09.2008 08:42 - Не устисках...
Автор: slavuncho Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4446 Коментари: 22 Гласове:
1



С всякакви хватки – психологически, тантрически, физически се удържах да не пиша по разпределението на бюджетният излишък. Безсмислено е, губене на време е, очевидно е, че и предизборната борба започна и не искам казаното да попадне между две шамарчета – колкото за пред хората, на едните или на другите. Може би щях да издържа, ако се бе намерил някой да спомене проблема – дори предизборно, политиканствайки, простеещо обещавайки, рушейки и мамейки. Да, ама не... се намери. Полителита мисли за близките дни, седмици, месеци... С голям зор максимум до година. До там! Правят си изборната въртележка и някой сяда на столчето – без абсолютно никакво значение кой е той и театрото продължава... На повърхността – антични трагедии, а отдолу – тихо и спокойно, шепот на шампанско, звън на чаши, приглушена светлина, шумолене на скъпи парцалки и най-вече, обгърнал всеки и всичко - аромат на пари... Техен древно-римски колега бе казал, че парите не миришат. Тогава може би е било така, но сега са така дъхави, топли, прясно заграбени... Отнесох се... Искам да напиша, че политиците трябва да са държавници (шаблон), независимо дали са на власт или опозиция. Но у нас, за късмет, само политици. Всеки гледа да купи “своите” избиратели, пък ако падне нещо и от неориентираните, негласуващите и т.н., още по-добре. Искам да извикам, че никой не спомена младите и способните българи. Никой не ги иска! Ще влагат пари в пенсионери, магистрали, инфраструктурни проекти – каквото и да значи това. Ще ги разпределят между тези и онези, за това и онова. Уважаеми господа, другари и вся остальная... бъдещето на България е в младите хора! В тези, които печелят конкурси и олимпиади във всички научни дисциплини. В тези, които пишат, пеят, рисуват и със сътвореното от тях шашкат Света. В тези, които побеждават по спортните терени и тези, които побеждават бедността, болестите, безпътицата и, въпреки всичко, остават тук – в България! В тези, които търсейки и намирайки по-добри условия за учение, за реализация, за просто човешки живот хванаха нанякъде... Знам, че не сте държавници. Не сте и политици. Но, поне за миг, забравете котерийките си, егоизма си, себеудивлението, изборите... Поне се опитайте за малко да бъдете българи! И за да я има България, дайте този пуст бюджетен излишък на Софийският университет, на Българска академия на науките и навсякъде, където се създава знание. Не закривайте, а издигайте нови читалища, училища, институти, библиотеки..., родилни домове, детски градини... Учредете стипендии за умните и кадърните. Създайте им условия да учат и да работят тук, а не в Европа, Америка, Китай и Япония. Изградете за тях спортни съоръжения за да са здрави. Помогнете на болните за да са живи. Създайте условия на всички да живеят, да се развиват, да творят. Не им раздавайте подаяния, а вложете пари в тях и за тях. Защото те са бъдещето на България!



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. junkhead - и им сменете чипа в главата, най-...
07.09.2008 08:59
и им сменете чипа в главата, най-паче
цитирай
2. ninaantonova - Напълно съм съгласна с теб!
07.09.2008 09:09
Възмущението на българите е огромно от т.нар. "управляващи". Но то си остава "някъде там". Властимеющите говорят само за гражданско общество и за неговата роля! И за куп още неща, за да отвлекат вниманието на хората от важните теми на деня. Те не мислят за никого, освен за себе си, как да краднат повечко, че нали знаеш, Утре не се знае какво ще стане. Власт и пари! Това е най гадната комбинация която попаднала в ръцете на безкрупулни хора, може да "убие една нация".
Не само младите бягат от България. Погледни какво става с училищата, с медицинските сестри (акушерки) и т.н.
За наука пари не се отделят, на "някои" не им трябва умна нация. Трябва им "послушна" нация. И те го постигат.
В Шумен, точно за месец се построи турско общежитие. Питайки строителите, от къде са парите, те отговориха, че са от арабския свят. Това е работа на Ахмед Доган. Е, та само това ли е?
Отплеснах се, но те нещата са комплексни. След време няма да има България, ще има не знам какво....за голямо мое съжаление. И въпреки всичко, дълбоко в себе си се надявам това да не се случи.
Приятен ден и много усмивки от мен наборче. :)))))
цитирай
3. valsodar - Te мислят бре Славунчо, мислят
07.09.2008 09:39
Но мислят единствено за собствените си деца, които изпращат в елитни лицеи и университети.
Останалите кучета ги яли.
За да има един елит, който да наследи богатствата и един неук народ, който да ги създава.
цитирай
4. kalbotobg - ...
07.09.2008 10:19
Мисля основния проблем е, че позволихме политиците да отнемат думата на народа. Сега народа робува на политиците а политиците седят на господарския стол. Защо?
Мисля защото с времето ни отучиха да се възприемаме като стопани на тази земя.
цитирай
5. chara - O tempora, o politikos ...
07.09.2008 10:21
/перифразата - моя/
Не случихме на държавници, не виреят по нашите географски ширини, само ... политици!
И то какви ...
цитирай
6. slavuncho - За управлението на прост народ...
07.09.2008 10:47
Да, по-лесно е. По този повод писах в един коментар, мисля при valsodar, как този проблем се решава в един от стълбовете на ЕС, на демокрацията и т.н. - Франция. Там предлагат учениците да учат с един ден по-малко щото били много натоварени... Да се наблегнело основно на четене, писане и смятане... Ми то на един работник за какво му е повече?! От друга страна, известно е, че във Франция е едно от най-качествените училища айде, така ще го нарека) за завършилите висше образование, в което се подготвят чиновници от средно и висше ниво на управление. Очевидно стремежът е (не само там, но като че ли там в момента е най-релефно) да се вкарат хората в определени роли (касти) и там да си останат - цял живот. Така всеки ще си знае мястото!
А иначе - за политиците. Не мисля, че има голяма разлика между политиците, където и да е. Там, на Запад, просто са по перфидни, ошлайфани, дори и като те онождат така го правят, че хем ти е хубаво, хем си мислиш, че е в твоя полза... Нашите са си още балканци - груби, бързи, еднопластови. Все още са в първоначалното натрупване на лустро - ако перифразирам Оня, дето всички му знаем името... Ще се научат - на нашето продължение на гръбнака от кръста надолу, ако трябва да се изразя по-политически :)
цитирай
7. tota - Не устисках...
07.09.2008 11:20
Поздрави за постинга и споделеното в него. Добре би било да им изпратиш вижданията си. Дано някой да се събуди и отвори очите за бъдещето на България - младите хора и тяхното развитие и усъвършенстване. И да следват традициите ни и своеобразието ни, а не да копират чужди модели...най-вече в образованието...Хубав ден!!
цитирай
8. slavuncho - @tota :)
07.09.2008 11:34
Да изпратя - на кого?! На умрял писмо!
Най-вероятно няма да отговорят. Ако отговорят, ще ме залеят със "статистика" какво е направено по този въпрос. Чиновника има неудържима фантазия, когато началника му е казал да отговори на "писмо на гражданин". Тази сутрин за втори път ми се налага да напиша Causa perduta...
цитирай
9. valsodar - Четат те , четат :)
07.09.2008 12:23
Че как инак вземат свежи идеи за рекламни кампании ?! :)))
цитирай
10. slavuncho - @valsodar
07.09.2008 12:28
Е, сега ако кажеш, че и идеята за пенсионерите е от мен, ще трябва да се скрия в дупката дето съм си изкопал в двора ако стане напечено...
Но, ще преживея... особено ако пращаш по някоя палачинка :)))
цитирай
11. helios - Слав,
07.09.2008 13:57
Поздравления за позицията!
В "Неделя 150" вече отрекоха гафа с пенсионерите - Йордан Цонев "замаза" нелепото решение с витиевати фрази, че няма критерии, по които да определят възрастните хора...
Пълно безумие...а премиерът отново е обиден...))) този път май на себе си!:)))
Хубав ден!:)
цитирай
12. slavuncho - Обидно е за възрастните хора!
07.09.2008 14:16
То и какви ли критерии могат да се измислят?!
Лотария - ами ако бабата спечели, а дядото - в къщи ли да седи?
Пълна глупост, сътворена от някой напорист апаратчик! Все пак, министър-председателя е за това - да мисли преди да говори. Ако не го прави не е за тази работа!
цитирай
13. lelya - Предизвикваш ме с този постинг. ...
07.09.2008 14:46
Предизвикваш ме с този постинг. Обече, когато съм гневна не мога да си затворя устата. Ще опитам накратко. Те ни взимат парите, нашите пари, за да определят с нашите пари, бъдещето на нашите собствени деца.
Светът е лошо място за живеене.
Това не може да се промени, поне не с избори или промени на закони. Няма да сме живи за да видим по какъв начин човечеството ще избире да живее. Социализъм, комунизъм, демокрация, монархии, републики...На мен лично, четейки историята нищо не ми допада. Сигурна съм, че ще се промени светът (не България, ние първо ще изчакаме да видим и препишем), ще се родят нови идеи. Ако се опитам да бъда пророк, макар че не ми се отдава, новите идеи ще дойдат от екодвиженията. Тогава светът ще си отдъхне от енергийните зависимости и на капитала ще му се наложи да се преструктурира основно.
цитирай
14. tomich - И аз да кажа две думи...
07.09.2008 18:12
Прав си, Славунчо, нямаме си политици, още повече държавници! Нашите са пълни идиоти, и некадърници! Защо ли?За да стане човек политик и държавник, той трябва да има мозък, разум в главата си, а не дупе за насиране...Извинявай, че пиша тук тия думи, но страшно се ядосвам, като гледам как се паникьосват и мятат като пилета в кълчища и не могат нищо умно да измислят в критични ситуации. Нали виждаш как дори и от своите партии са готови да побягнаг, щом усетят напечено. Абе, с една дума - мърша.
А това за подаянията на пенсионерите го виждам само като легален начин да купят гласовете им. Ха да видим сега нашите баби и старци за кои ще гласуват на изборите.
цитирай
15. rummi - уф, дано да те четат
07.09.2008 21:50
в Министерски съвет.
цитирай
16. slavuncho - @lelya
07.09.2008 22:41
На бъдещето това му е хубавото, че не го знаем :)
Пари се акумулират от всяка държава в света - въпроса е как и за какво. Изминаха 20 години от времето когато това се правеше централизирано - събирането и разпределението. Хванати в мрежата на нашето недоволство, увлечени в личностни борби на нашето ниво - имам пред вид средната класа, изпуснахме какво става там "горе". А там нещата се развиваха както бе предвидено и нищо не попречи да стигнем до дереджето на бананова република. В другите соцстрани ситуацията не е толкова крайна, но... какво се случи в Унгария, когато техният "станишев" призна, че е лъгал - нищо! Потръшкаха се, повикаха, аху-иху и... после тихо, както се казва.
Възможностите на съвременната държава са много големи и борбата със статуквото е много трудна, но не трябва да се отказваме!
Екологията е огромна тема и ти обещавам, че скоро ще драсна нещо по въпроса :), тогава - навядавам се, ще поспорим повече :)
цитирай
17. slavuncho - @tomich
07.09.2008 22:49
От гледна точка на общественият интерес си много прав, но от гледна точка на тяхното лично и семейно развитие, според мен, добре, та даже и много добре се оправят. Помниш кмета Янчулев - какви пируети, каква хамелеонщина, а сега къде е? Отдавна не съм чувал нищо за него, но едва ли рови по кофите и чака да отиде на море по списък...
Това за старците и морето е ясно, че няма да стане. Жалко, че някой може и да е повярвал...
Все още не мога да разбера само - това поредната простотия ли беше или нарочно изпуснати думи с определена цел. Ще видим...
цитирай
18. slavuncho - @rummi
07.09.2008 22:54
Тяхна си работа... Важното е, че вие ме четете :)
А пък те, ако имат полза, поне едно чекче да пратят :)))
Скоро четох някъде, че големите софтуерни компании наемали нарочно хакери за да откриват грешки в системата и им плащали добре!
Ние тук си го правим безплатно, но поне да има кой да си вземе бележка...
цитирай
19. tomich - Думите ми нямат цел!
08.09.2008 12:24
Думите, които пиша, нямат цел, но мислите - ДА. Ако ги смяташ за простотия, още веднъж моля да ме извиниш!
цитирай
20. slavuncho - @tomich 19.
08.09.2008 13:22
Извинаявай, но това е огромно недоразумение!
В коментара въобще нямам пред вид твоите думи! Става въпрос за изцепката на Станишев за пенсионерите - за тях се чудя дали са простотия или преднамерени!
Съжалявам, ако така е прозвучало, но в никакъв случай нямам пред вид твоя коментар.
цитирай
21. tomich - Сигурно така е прозвучало...
08.09.2008 15:03
ОК, няма проблеми, slavuncho!
цитирай
22. zaw12929 - Не плюй в кладенеца...
27.01.2009 16:13
Не плюй в кладенеца...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: slavuncho
Категория: Лични дневници
Прочетен: 199404
Постинги: 73
Коментари: 735
Гласове: 4041
Архив