Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
22.04.2008 14:16 - Станишев Византиеца
Автор: slavuncho Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1334 Коментари: 7 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На политическата сцена в България изгрява звезда. Звездата на премиера Станишев.

От никому неизвестен апаратчик до лидер на най-голямата партия и след това министър-председател той направи главозамайваща кариера. Вярно е, че през целия му живот е бил подготвян за нея  (за справка виж биографията му); очевидно е, че добре се е подготвил. Управлението му е в голяма степен е успешно, независимо от обстоятелствата и от писанията и приказките на всякакви дребни душици – като се започне от това къде бил роден, какво било собственото и бащиното му име, какви са отношенията с приятелката му, и какви ли още не щуротии. Е, това го пиша за тези, които приемат априори отрицателно отношение към един човек или група от хора само поради някакви техни представи. От тази гледна точка сигурно Ричард Груев (да ме прощава – не го познавам, но името му е станало нарицателно) трябва да от най-прогресивно американофилско семейство. Така ли е? Не знам! Още повече, голяма част от тях се пишат и християни (имам причина да не поставям определението “православни”) и ако уважават написаното в дебелата книга, би трябвало да знаят, че по делата ще ги познаем, а не по имената. Но стига с лиричното отклонение на тази тема.

Вярно, поне според мен, че за това развитие на Сергей Станишев голяма заслуга има и Георги Първанов и Румен Петков и други знайни и незнайни персонажи от политическия ни паноптикум. Голямо значение имат и обстоятелствата и случайностите, ако щете – като във всеки човешки живот.

Все пак, не бих седнал да се занимавам с тази тема, тъй като се стремя да съм извън и над политиката и политиците (доколкото е възможно J), ако не беше впечатляващото му поведение през последната година.

Станишев, поне според писачите (който ме познава знае, че много рядко използвам професионалната и моралната категория “журналист” в писмената и говоримата си реч по обясними причини), никога не е имал сериозно влияние в собствената си партия, на друг викали “шефа” съпартийците му, конците му дърпали еди кои си и т.н., и т.п. Да, ама моя анализ сочи другооо...

Станишев брилянтно се отърва от Румен Овчаров – спомняте си баталиите около неговото политическо, а и не само, сгромолясване. С някои нюанси, разбира се, това се повтори и при Румен Петков – второ много сериозно постижение за пълно овладяване на БСП. И, забележете, в двата случая той се изяви като арбитър, като добрия стар мъдрец, който е оставил по-буйните деца да се налудуват, но те са прекалили и трябва да бъдат наказани. Като венец на достигнатото до сега е съобщеното от Националната телевизия днес на обяд. Кой мислите става министър на МВР – др. Михаил Миков. Председателя на парламентарната група на БСП и човек с много силни позиции и авторитет в тази партия и извън нея. На пръв поглед – чудесно. Министър ще стане човек, който с тези позиции и този авторитет ще се справи от успешно по-успешно с проблемите на МВР и т.н. – ще чуете какви дитирамби ще запеят платените от БСП драскачи. Според мен реалността е друга – отново Станишев се отървава от един изключително сериозен партиен и политически съперник с елегантен ход – прави го министър на МВР, но на кое МВР. Очевидно не на това супер-министерство, което позволяваше да осъзнаваш и овладяваш много, ако не всички, процеси в държавата. За тази цел Станишев си направи агенция. Миков става министър на орязано и ошутено министерство с все още неясни структура и функции. Докато се изяснят току-виж мандата минал и “Кой не се справи с реформата в МВР?”... Миков! и т.н.

Много интересен  бе и факта, че при гласуването на последния поредно-безмислен вот на недоверие към правителството заседанието се водеше не от Пирински, който мигаше на мястото си, а  Корнезов... Ще речете – какво от това? Ами и аз още не знам, но ще видим. Трудно се предвижда. Политическия анализ постфактум е сравнително лесен, но предвижданията... Политиците са хора с крайно извратено и непредвидимо мислене, а пък нашите са преминали и тази крайност...

Друг мноооого впечатляващ факт бе искането на някоя от десните партийки, не помня коя, президента да бъде свален щото... Вдигна се пушилка, техните пък медийни подлоги се юрнаха да популяризират поредната щуротия и така. Впечатлява тук, според мен, не изцепката на тези юнаци, а това, че в един момент – малко преди апогея на кампанията – си седнаха на гъзовете и млъкнаха, като комунисти на разпит. Това, че започнаха може да се е родило и в техните мозъчета, но кой им нареди да спрат и защо? Много интересен въпрос, на който скоро (в политически план) ще получим отговор.

Трето. Питам се – какво ставаше наистина в държавата и по света, докато медийно ни заливаха с поредните (вие си сложете подходящи епитети, че на мен ми омръзна!) скандали? И това ще се разбере един ден, когато ще сме забравили и за двамата Руменовци, и кой от кого взел и на кого дал, но мисля си, Станишев няма да забравим толкова лесно.

Мисля си и, че съпартийците му спокойно могат да го наричат Шефа. Шефа на византийците.



Тагове:   Станишев,


Гласувай:
0



1. анонимен - vasilis ioanis-münchen
22.04.2008 16:37
ei da ne obijdasch vizantiicite....ne go schteme za schef!!!
цитирай
2. slavuncho - Ееех, Василис!
22.04.2008 17:57
Прощавай, ако съм те обидил, но във Византийската империя не е имало само гърци :)
цитирай
3. viovioi - не думай..
22.04.2008 18:26
мисля, че твърде лесно ще го забравим. Води упадъчна и непрозрачна политика, а личния му живот не ни засяга. Но подхвърля някакви игриви странно закачливи усмивчици.Това обаче си е негова работа.
цитирай
4. анонимен - ВРЕЕМЕ Е ДА СЕ ГОРДЕЕМ С ДОСТОЙНИТЕ НИ РЪКОВОДИТЕЛИ
22.04.2008 23:49
Идеята ви да го коронясате са "Шеф на византийците" ми допада, но ще приема че и българските журналисти не са задръстени от омраза демократи ако започнат да го наричат ДОКТОР СТАНИШЕВ, КАКЪВТО Е ПО ОБРАЗОВАНИЕ.
ВЪВ ВСЕКИ ОТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА ИМА ПРЕКРАСНИ КАЧЕСТВА.ТЕ НЕ СЛУЧИХА НА СЪТРУДНИЦИ. НАЙ ЗЛЕ СЕ ОКАЗА сИМЕОНОВАТА ЧЕТА. НИЕ ОБВИНЯВАМЕ ЦАРЯ И ЗАБРАВЯМЕ ДА УКОРИМ АЛЧНИТЕ МУ ГОТОВИ НА ВСИЧКО ЗА ВЛАСТ БИВШИ МИНИСТРИ И ПАРТИЙЦИ, НАПРАВИЛИ СИ ДВЕ НОВИ ПАРТИИ, които ще потънат в забрава.
При Станишев въпреки страха и протестите на НДСВ Станишевата партия успява да се справи и с обещаните социални обещания Тя Най много направи за повишаване доходие в сравнение с предходните правителства
Освен всички други качества Станичев с лъчесарната си усмивка излъчва УЖАСЯВАЩА ЗА ПРОТИВНИЦИТЕ СИ ДОБРОНАМЕРЕНОСТ , ЗА разлика от тените вечни кисели и назидаТелни отблъскващи лица и МРАЧНИ ПРОРОЧЕСТВА
ПРЕДРИЧАМ ЗА СТАНИШЕВ КАРИЕРА КОЯТО ЩЕ ПРОСЛАВИ БЪЛАРИЯ В ЕС ,ЗАЩОТО Е ДОБРЕ ПОДГОТВЕН , ДОБРОНАМЕРЕН И УПОРИТ
НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА СЕ ГОРДЕЕМ С ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ, А НЕ ДА ГИ ПЛЮЕМ?
цитирай
5. анонимен - тт-макаров
23.04.2008 01:55
Както се казва Ударил си вакса на ските , но не си уцелил ваксата. Това момченце Станишев е абсолютен непрофесионалист. Тези които го протежираха го знаят това, но пред нас се представи едно момче със съвсем чисто минало - неопетнено от всякакви идеологически обременености. Недопуснало никакви грешки/естествено който не е работил не допуска грешки/ и готово да се ангажира с кредита на доверие, който му отпусна неговият бивш патрон Гоце. За трите години управление досега обаче допусна страшно много грешки. Така че след мандата му като министър-председател ще му се наложи да напусне и партийния пост. Лошото обаче е, че заради постигането на личните и партийните му цели беше нанесен страшен удар и върху политическият моцел и върху държавността.
цитирай
6. haralanov - no coment...
30.04.2008 19:23
Приятелю,нима наистина не разбираш,че Сергей Станишев е един абсолютен некадърник...
цитирай
7. slavuncho - Приятелю haralanov зависи
30.04.2008 19:53
некадърник за какво! В изграждането на собственото си политическо бъдеще си мисля, че същий византиец :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: slavuncho
Категория: Лични дневници
Прочетен: 199395
Постинги: 73
Коментари: 735
Гласове: 4041
Архив