Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
18.04.2008 09:11 - Тероризма – начин на употреба
Автор: slavuncho Категория: Лични дневници   
Прочетен: 535 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В началото на 60-те години един, известен тогава, български писател-фантаст написа интересна книжка. Накратко, става въпрос за следното: има две воюващи планети и всяка вечер по телевизията на “добрите” се появяват чистите, спретнати и интелигентни генерали от “нашата” планета. Те безпощадно критикуват и разобличават врага - страшни, кръвожадни детеядци, бабоеби, убийци на демокрацията и т.н. След това се появява някакъв полупиян, небръснат, рошав тип, който отговаря на неразбираем език, но това което казва е очевидно. Възмущението нараства, обидата гори в сърцата ни. Ние сме по-добрите, по-силните, на наша страна е правдата и т.н., стискаме юмруци, очите ни блестят – трябва да защитим нашия начин на живот, да защитим демокрацията, да наложим мира на всички земни кълбета. Отново се показва поделение на нашата героична, непобедима и т.н. армия. Войниците са в нови униформи, разполагат с най-добрите оръжия във всички светове – познати и непознати и след ясна команда започват самоотвержено да обстрелват базите на врага от другата планета. Естествено, виждат се вражеските укрепления разрушавани безмилостно от супер героите, бягащите страхливци, с изкривени от ужас лица и т.н.

И това се повтаря всяка вечер. На един по-събуден гражданин (вижте какво пише и снима Майкъл Мур, по друг повод, разбира се J) му направило впечатление, че неговите защитници и врага страшно си приличат: физиономиите, униформите, оръжията – едните само били чистички, а другите пияни и брадясали. Интересно му се сторило, че и базите на противника всяка вечер били нови и възстановени, въпреки страшните разрушения от предишната. Негов приятел астроном му казал, че няма такава планета в близост с тяхната, пък и такива “преки включвания” при тяхното ниво на технологиите е невъзможно. И така... Разбира се, в книжката е написано много по-интересно, иносказателно, но за моята цел и това тук е достатъчно.

В крайна сметка, се оказва, че местните управници за да могат да управляват без проблеми като държат в страх поданиците си; за да могат да хвърлят все повече пари в компаниите, произвеждащи оръжия, които на практика са техни; за да останат на власт при всички обстоятелства трябва да имат Враг. След като враговете на тяхната планета са унищожени нямало как – трябвало да измислят нов, та дори и на друга, измислена планета...

Е, както казват грузинците: “Да пием за здравето на нашите врагове и те никога да не свършват”.



Тагове:   начин,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: slavuncho
Категория: Лични дневници
Прочетен: 200493
Постинги: 73
Коментари: 735
Гласове: 4041
Архив