Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
17.04.2008 18:18 - Информационното превъзходство
Автор: slavuncho Категория: Лични дневници   
Прочетен: 462 Коментари: 0 Гласове:
0



Оценките на експертите кои ще са водещите икономически сили (тук съзнателно не уточнявам страни, тъй като мисля, че в идващото време водещи ще са групи от страни, обединени по различни интереси) и на какво ще се дължи тяхното лидерство в следващите десетилетия са нееднозначни. Това се дължи на използваните методики и силното влияние на субективният фактор. Могат да се посочат както простата екстраполация, така и използването на сложни математико-икономически модели, което не ги прави по-точни. На субективността на оценките могат да повлияят както платените пари J, така и некомпетентността, политическата поръчка, та – ако щете – и патриотични мотиви.

Без да се поставям в редиците на големите експерти (та дори и заради това, че нямам техните доходи J) мисля, че използвайки една средно интелигентна глава може да се стигне до смислени изводи. Пък ако се включат и още – ех!, ще настане такъв живот...

До скоро моите представи спираха до общества с висока информационна осигуреност, развити технологии, работеща администрация, изградена инфраструктура, обмислена и проверена от времето законова база и т.н. Не ми се изрежда още, че си спомням у нас как е и...

Очевидно тези страни или група от страни могат да очакват едно завидно бъдеще. На другия полюс са страните, където откровено се гладува; другите в които хем се гладува, хем се работи (тук е и милата родина) и страни на прехода, които са по-близо до първите, отколкото до следващите ги.

Какво ще разделя все повече бедните от богатите страни (респективно – хора)? Могат да се посочат много разделители, но според мен в основата на всичко ще бъде не сам по себе си достъпът, а нивото на достъп до средствата за събиране, съхраняване и обработка на информацията; не самата информация, а нейния обем; средствата за анализ и оценка на информацията; средствата за нейното разпространение и, както се казва - не на последно място – средствата за нейната манипулация.

Едно от следствията от информационното превъзходство е, че светът за страните, които не са в клуба на богатите, ще бъде точно такъв, какъвто те (богатите) искат.

Тук не бих искал да мислите, че в стила на добрите стари английски традиции призовавам да се чупят компютрите, примерно; или да станем хайдути, партизани или нещо все от тоя род и трепем богатите. Не разбира се! Просто се опитвам да си представя как би могла България да се придвижва напред към информационния рай, а не към манипулираната информираност. Мисля си, че има и такива възможности, но пък ако напиша всичко вие какво ще коментирате J.

Все пак, вярвам в казаното от Демокрит преди доста години, в друг контекст, но все пак: “Светът е открит за знаещия!”.

Дерзайте!




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: slavuncho
Категория: Лични дневници
Прочетен: 199362
Постинги: 73
Коментари: 735
Гласове: 4041
Архив